Proiecte de CDI și investiții în IMM

Dezvoltarea activității CDI

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de Autoritate de Management, publică astăzi, 18 octombrie 2024, Ghidul Solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte PR/NE/2024/P1/RSO1.1.3.1/1- Proiecte de CDI și Investiții în IMM.

Acest apel este organizat în cadrul Priorității 1 “Nord-Est – O regiune mai competitivă, mai inovativă”, din cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, Obiectivul de Politică 1 – O Europă mai competitivă și mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente și a conectivității TIC regionale.

Apelul este unul competitiv, cu termen limită de depunere, în limita bugetului alocat, cu un prag minim de calitate de 60 puncte.

Prin intermediul acestui apel de proiecte vor fi sprijinite activități cu caracter integrat, implicând activități de cercetare – dezvoltare (CD) urmate de investiții productive, implementate în vederea introducerii pe piață a rezultatelor cercetării (produse și/sau procese noi sau substanțial îmbunătățite, în scopul producției și comercializării), în concordanță cu domeniile prioritare identificate în Strategia de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă a Regiunii Nord-Est.

Activitățile eligibile în cadrul acestui apel au în vedere două etape și trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

Etapa 1 – Activități și investiții CD

Se vor avea în vedere activități de CD pentru dezvoltarea de produse (bunuri sau servicii)/ procese noi sau semnificativ îmbunătățite, bazată pe rezultate de CD.

  1. Activități de cercetare-dezvoltare (minimum TRL 4 – TRL 7) (obligatoriu) de tipul:

a) cercetare industrială;

b) dezvoltare experimentală.

2. Dotarea cu active corporale pentru activitatea de CD, de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.

3. Dotarea cu active necorporale pentru activitatea de CD: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.

4. Activități aferente CD contractuale, achiziției de servicii pentru obținerea cunoștințelor și brevetelor din surse externe, în condiții de concurență deplină, precum și serviciilor de consultanță și serviciile echivalente folosite exclusiv pentru proiect.

5. Alte activități ce pot fi realizate ca parte integrantă a proiectului, ca de exemplu:

  • activități de cooperare externă;
  • activități de comunicare și vizibilitate privind proiectul (minimum activitățile obligatorii);
  • management de proiect;
  • audit.

Etapa 2 – Investiții productive

În cadrul acestei etape se vor prelua rezultatele obținute în etapa 1 (OS 1.1, Op. 3.1). Activitățile și investițiile propuse vor avea drept scop dezvoltarea capacitații de producție pentru produsul (bun sau serviciu)/ procesul nou sau semnificativ îmbunătățit realizat în etapa 1.

Activitățile eligibile sunt:

  1. Activități specifice realizării de investiții necesare dezvoltării și/sau diversificării capacitații de producție/prestări servicii de tipul:

a) Lucrări de construire/ modernizare (lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale)/ extindere a spațiilor de producție, pentru care este necesară autorizația de construire, inclusiv a utilităților generale aferente.

b) Lucrări de construire pentru care NU este necesară autorizația de construire (dacă este cazul).Achiziții de active corporale de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, mobilier, aparatură birotică, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.

       2. Achiziții de active necorporale: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.

      3. Servicii de marketing și branding pentru noile produse/servicii.

      4. Alte activități ce pot fi realizate ca parte integrantă a proiectului, ca de exemplu: activitățile de comunicare și vizibilitate privind proiectul (minimum activitățile obligatorii), managementul de proiect, auditul.

Categorii de beneficiari eligibili:

Solicitantul eligibil este un IMM (lider de parteneriat) în parteneriat cu cel puțin o organizație de cercetare (sau mai multe) și/sau o întreprindere mare (sau mai multe).

Alocarea financiară la nivelul Regiunii Nord-Est în cadrul acestui apelul de proiecte este distribuită astfel:

Etapa

Bugetul apelului

(FEDR+ BS)

(euro)

FEDR

(euro)

BS

(euro)

Etapa 1

(OS 1.1 / Op. 3.1)

41.000.000 34.850.000 6.150.000

Etapa 2

(OS 1.3 / Op. 5)

37.500.000 31.875.000 5.625.000
Total 78.500.000 66.725.000 11.775.000

Valoarea minimă și maximă nerambursabilă a unui proiect

Etapa 1 (Activități și investiții CD):

  • Minimum: 250.000 euro;
  • Minimum 25% din valoarea totală a finanțării nerambursabile;
  • Maximum: 2.733.333 euro.

Etapa 2 (Investiții productive):

  • Minimum: 250.000 euro;
  • Minimum 25% din valoarea totală a finanțării nerambursabile;
  • Maximum: 2.500.000 euro.

Perioada de depunere a proiectelor:         

Data și ora pentru începerea depunerii de proiecte: 21.10.2024, ora 14:00;

Data și ora închiderii apelului de proiecte: 30.12.2024, ora 14:00.

Proiectele pot fi depuse doar în perioada menționată, iar cererea de finanțare și documentele aferente (atât cele de la depunere cât și cele ulterioare) se vor transmite exclusiv prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.

Stadiu apel: deschis (perioadă de depunere: 21.10.2024, ora 14:00 – 30.12.2024, ora 14:00)

Alocare financiară:
78,5 mil. euro

OS 1.1. Dezvoltarea și creșterea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate info.

OS 1.3. Intensificarea creșterii durabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive info.

Sari la conținut