28 nov., 2023

Clusterele – motor al ecosistemelor regionale de inovare

În perioada 21-23 noiembrie 2023 a avut loc, la Iași, o nouă ediție a inițiativei Clusters Meet Regions, organizată de Platforma Europeană de Colaborare a Clusterelor (The European Cluster Collaboration Platform), în numele Comisiei Europene, în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Asociația Română a Clusterelor – CLUSTERO.

Această ediție a fost centrată în jurul rolului clusterelor ca parteneri de încredere de dialog în proiectarea, implementarea și monitorizarea continuă a politicilor și programelor de dezvoltare regională, punându-se accent pe specializarea inteligentă, competențe pentru tranziția industrială și antreprenoriat.

2023Iasi 0249

2023Iasi 0225Reprezentanți ai DG GROW, DG REGIO, EISMEA, UEFISCDI, Agenției de Inovare  VDI/VDE Innovation,  Steinbeis Europa Zentrum din Baden Württemberg Germania, EURATEX, Asociației Clusterelor de Moda din Toscana Italia, Alianței pentru eco-inovare din Franța, Initiativei Vanguard, Comunității practicienilor în Specializare Inteligentă (S3Cop), dar și consorțiile a 12 proiecte europene de inovare interregională care acoperă domeniile bioeconomie, textile și sănătate, au dat consistență evenimentului și au creat o experiență utilă și captivantă pentru participanți.

 „Sprijinirea clusterelor ar putea avea un efect multiplicator asupra îmbunătățirii competitivității regionale”, consideră Iva Maric, Manager de Program, DG REGIO, Unitatea E2 (România și Croația).

Un accent deosebit s-a pus pe cooperarea internațională și interregională a clusterelor, în relația cu Ucraina și Republica Moldova.

Clusterele reprezintă un ecosistem în care antreprenorii pot crește mai rapid, pot limita anumite riscuri, își pot dezvolta competențe, produse și servicii noi și pot colabora” susține Vasile Asandei, Director General, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

2023 este anul european al competențelor și consider că și clusterele pot juca un rol cheie în recalificarea și perfecționarea personalului la nivel regional”, subliniază Mariella Masselink, Șef de unitate, DG GROW, Comisia Europeană.

2023Iasi 0081A fost un eveniment complex, cu multiple discuții în plen (pornind de la industria textilă, industriile ITC, agroalimentară, energie și mediu, sănătate, turism și bioeconomie până la prezentarea Programelor Regionale pentru finanțarea clusterelor, prezentări ale clusterelor participante la eveniment și sesiuni de matchmaking. Toate au avut scopul de a promova colaborarea interregională, de a facilita schimbul de bunepractici, de a încuraja și facilita internaționalizarea.

Cu un număr impresionant de 205 participanți din toată Europa (dintre care 85 au luat parte la evenimentul de brokeraj, unde s-au realizat 158 de întâlniri bilaterale), putem spune cu certitudine că acest eveniment a fost un succes!

Prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027 vizăm  sprijinirea structurilor asociative de tip cluster, prin investiții pentru dezvoltarea de resurse CDI împărtășite, furnizare servicii de consultanță și facilitarea schimbului de informații pentru/ între membrii clusterului, animarea clusterului și suport pentru aderarea la rețele de cooperare.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră web www.regionordest.ro (secțiunea Prioritatea 1 – O regiune mai competitivă, mai inovativă » Dezvoltarea inovativă a clusterelor) unde vom comunica toate informațiile legate de acest apel.

Galerie foto

Sari la conținut