11 dec., 2023

TOPOTECA – O arhivă online susținută de comunitate și ancorată în istoria regiunii, Regiunea Weinviertel Ost, Austria

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

Îți amintești cufărul în care bunicii tăi și-au păstrat fotografiile vechi? Acele cutii cu miros de nostalgie de la bunicii noștri fac cu siguranță parte din amintirile noastre. Cu toate acestea, de obicei, acea parte a patrimoniului nostru este păstrată în mâini private, inaccesibile publicului larg.
Topoteca, o platformă care face ca amintirile familiei noastre să fie accesibile online, a ajuns să nuanțeze moștenirea noastră istorică și să-i ofere o perspectivă personală unică. Această arhivă online cu surse multiple, inițiată de un grup de voluntari din Regiunea Weinviertel Ost (Austria), permite cetățenilor să agrege materiale dispersate într-o platformă unificată, consolidând în același timp guvernanța participativă.

Platforma a avut un impact puternic în structura socială locală prin:

 • Consolidarea sentimentului de identitate și apartenență
 • Conservarea și valorificarea patrimoniului cultural personal
 • Îmbunătățirea schimbului de cunoștințe despre patrimoniul cultural local prin intermediul a peste 200 de topoteci din Europa

PROVOCARE

Patrimoniul istoric este adesea păstrat în mâini private, inaccesibile publicului larg. Întrebări precum „Cum a arătat casa de pe o anumită stradă din orașul meu natal în anii ’30?”
rămân fără răspuns, ceea ce face dificilă compararea condițiilor istorice regionale la un nivel european.
Materialele, documentele și cunoștințele sunt dispersate, deși ar putea completa cronicile muzeelor locale și ar putea consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun.

SOLUȚIE

Topoteca oferă o soluție IT, asigurând atât infrastructura, cât și know-how-ul pentru a construi o arhivă online cu surse multiple.
Pe baza activității voluntare a rezidenților, materialele istorice private deținute de cetățeni devin accesibile online. Manageri de topotecă, ancorați în local sau autoritățile regionale permit un proces condus de cetățeni care agregă materialele dispersate într-o topotecă practic unificată. Indexarea și localizarea pot avea loc la nivel de cartier, district sau oraș.

Topothek Karte Version Englisch

IMPLEMENTARE

O autoritate locală sau regională dorește ca patrimoniul european privat deținut de cetățeni să fie disponibil public prin intermediul instrumentelor digitale.
După implementarea tehnică a unei arhive digitale a patrimoniului tangibil și intangibil deținută de cetățeni, numită Topotecă, și o introducere rapidă, un manager al acestui proiectîncepe cu intrări care pot fi preluate din arhivele existente.
Un buletin informativ ține managerii la curent.
Un grup de rezidenți voluntari este înființat de autoritatea locală sau regională.
ICARUS îi învață pe voluntari cum să colecteze date relevante și le oferă informații despre drepturile de autor și drepturile private. Blogurile și întâlnirile oferă un forum pentru toți cei care doresc să facă schimb de experiențe și informații.
Voluntarii intră în contact cu locuitorii locali pentru a aduna constatări și informații istorice private. Această colecție în creștere este susținută de guvernul local sau regional, care stimulează colectarea de amintiri și povestiri.
Evenimentele publice și sprijinul mass-media locale pot crește gradul de conștientizare asupra importantei Topotecii și pot contribui la dezvoltarea și durabilitatea comunității locale si regionale.

IMPACT

 • Consolidarea sentimentului de identitate și apartenență.
 • Conservarea și valorificarea patrimoniului cultural personal.
 • Îmbunătățirea accesului liber la date/informații private despre patrimoniul cultural local/regional.
 • Îmbunătățirea colectării datelor istorice și recente privind patrimoniul cultural local.
 • Îmbunătățirea schimbului de cunoștințe despre patrimoniul cultural local si regional prin intermediul a peste 200 de topoteci din toata Europa.

2023 09 28 Lichtenau i W ENBUGET

Buget total de 152.148 EUR (3 ani), cu suplimentare fonduri din regiune (9%), nivel național (14%) și nivelul UE (56% din Fondul de Dezvoltare Rurală).

Defalcat într-o medie de 800 EUR pe municipalitate, precum și:

 • 91.386 EUR: utilizarea platformei www.topothek.at
 • 29.260 EUR: pregătirea istoriei comunității, inclusiv o placă de prezentare generală
 • 26.554,36 EUR: relații publice (raportare în ziare, pliante, postere, etc.)
 • 4.948,54 EUR: eveniment de închidere a proiectului

MANAGEMENT

Topoteca este despre construirea unei comunități pentru care protecția și accesibilitatea istoriei locale este importantă. Cooperarea se află în centrul procesului și oferă topotecii puterea de a crește. Numai forțele regionale pot păstra istoria locală într-o colecție virtuală cu surse multiple. Din acest motiv, managerii topotecii ar trebui să fie ancorați în municipalitatea lor. Având cunoștințe despre circumstanțele locale, aceștia identifică sursele istorice relevante și asigură indexarea și localizarea de înaltă calitate a intrărilor.
ICARUS, Centrul Internațional de Cercetare Arhivistică, oferă infrastructura IT (fără costuri de dezvoltare), precum și know-how-ul pentru a promova dezvoltarea bazată pe comunitate. Sprijinul tehnic, precum și asistența privind conținutul sunt furnizate în orice moment. Voluntarii topotecii sunt cei care contribuie la arhiva online prin furnizarea documentației lor.

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
Prioritatea 2 – O regiune mai digitalizată

––––––––

CONTACT
Christine Filipp
Regiunea Weinviertel Ost, Austria
E-mail: christine.filipp(at)weinviertelost.at

LINKURI

––––––––

Sari la conținut