15 nov., 2023

STOL- proiectul scaunelor: Regiunea Centrală a Danemarcei

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

Peninsula Salling este situată în partea de nord-vest a peninsulei Jutland în Danemarca. Cel mai mare oraș din Salling este Skive, care are o populație de 20.176 de locuitori și mai include orașele mai mici precum Jebjerg, Roslev și Glyngøre.
Peninsula Salling a fost cândva locul de producție a 80% din mobilierul produs în Danemarca și găzduia aproximativ 70 de fabrici de mobilă. Astăzi, în regiune au mai rămas doar 14 fabrici.

PROVOCARE

Zona rurală Salling se confruntă acum cu depopulare rapidă, iar tinerii au dificultăți în găsirea oportunităților de angajare. Întrebările care apar legate de această provocare sunt: cum se poate folosi patrimoniul cultural local și knowhow-ul pentru a crea locuri de muncă? cum poate comunitatea iniția proiecte de dezvoltare în zonă?

SOLUȚIE

Prin revitalizarea tradiției locale de producție a scaunelor și folosind infrastructura existentă (fabricile de mobilă), proiectul STOL a creat o platformă durabilă pentru meșteșuguri și design, care generează locuri de muncă noi. Proiectul creează, de asemenea, un loc de întâlnire pentru toate vârstele, contribuind la închegarea comunității și la încurajarea participării civice.

IMPLEMENTARE

  • 03Un grup de locuitori din satele din Salling s-au adresat unei organizații artistice în căutarea unor noi modalități de a încuraja implicarea comunitară și dezvoltarea locală. Împreună, au proiectat o inițiativă artistică în jurul tradiției producției de scaune.
  • S-au organizat o serie de ateliere pentru a testa, dezvolta și promova proiectul. Acestea au inclus activități meșteșugărești locale pentru copii și evenimente în care tâmplari profesioniști au transferat abilitățile și cunoștințele lor comunității. Autoritățile locale și regionale au ajutat la răspândirea proiectului. Au fost organizate vizite comunitare la arhivele locale și la fabricile actuale active, dar și cele închise, pentru a descoperi istoria industriei de mobilă din Salling.
  • În cadrul unui eveniment special, locuitorii au fost rugați să aducă un scaun de la una dintre fabricile din Salling, să povestească despre el și să-l doneze proiectului. Scaunele au fost fotografiate împreună cu donatorii lor, iar poveștile lor au fost înregistrate. Artiști internaționali, designeri și arhitecți s-au adunat pentru a redesena și recicla scaunele colectate. Scaunele rezultate au fost expuse în muzee.
  • Proiectul este în curs de desfășurare, iar ambiția este de a-l extinde prin colaborare europeană, concentrându-se pe tradiții și implicarea profesioniștilor, a locuitorilor și a designerilor.

IMPACT

Proiectul a revigorat abilitățile și meseriile tradiționale. Tinerii au fost îndrumați de meșteri experimentați, permițând transmiterea abilităților tradiționale de-a lungul generațiilor. Tinerii și persoanele șomere au dobândit noi competențe și încredere în sine pentru a reveni pe piața muncii.
De asemenea, proiectul contribuie la conservarea identității peninsulei Salling, oferind noilor generații posibilitatea de a se conecta la patrimoniul cultural al zonei.
Nu în ultimul rând, proiectul consolidează afacerile tâmplarilor sau a celor care lucrează cu lemnul; promovează cooperarea cu fabricile locale de mobilă și instituțiile culturale; contribuie la dezvoltarea comunității și la coeziunea socială, adunând localnicii în jurul unui proiect artistic comun.
Această inițiativă poate fi o sursă de inspirație pentru zonele rurale care obișnuiau să aibă producție industrială.

Resursele necesare:

  • Mobilizarea patrimoniul local pentru a crea noi oportunități.
  • Simplificarea: STOL introduce un concept simplu, concentrându-se asupra unui singur obiect: un scaun.
  • Rolul activ al comunității locale în dezvoltarea și implementarea proiectului este esențial pentru a asigura sentimentul de apartenență al proiectului.
  • În societățile rurale și izolate, este important să se construiască parteneriate bazate pe încredere.
  • Construirea de proiecte pe baza experiențelor anterioare crește acceptarea și deschiderea comunității față de un proiect nou.

STOLVignet4

––––––––

BUGET

Bugetul total este de 141.000 de euro și este folosit pentru acoperirea cheltuielilor de personal, taxe de consultanță, comunicare și relații publice, administrare, contabilitate și alte cheltuieli.

Sursele de finanțare sunt:
> Municipiul Skive: 15%
> Regiunea Centrală a Danemarcei: 40%
> Administrația Națională: 37%
> Investitori privați: 8%

MANAGEMENT

Organizația artistică Grasslands a conceput proiectul. A fost implementat cu ajutorul unui grup local de lucru și a unui consiliu format din cetățeni, artiști, curatori și voluntari.
Artista Lene Noer administrează proiectul. Departamentul pentru Afaceri și Dezvoltare al Municipiului Skive supraveghează proiectul.
Tâmplarii profesioniști, lucrătorii cu lemn și fabricile locale de mobilă sunt parteneri cheie.
Artiști internaționali, designeri și arhitecți redesenează și reciclează scaunele.
Muzeele și organizațiile culturale găzduiesc expoziții și evenimente (Muzeul Lemnului, Muzeul Industrial Horsens, Muzeul Salling).
Școlile locale organizează ateliere de design și meșteșuguri.
Ministerul Industriei, Regiunea Centrală a Danemarcei și Municipiul Skive sprijină financiar proiectul, precum și Fundația Daneză pentru Artă, Fundația Băncii de Economii West și Fundația pentru Artă pentru Jutlanda.
Comunitatea contribuie la proiect prin donarea de scaune și participarea activă la evenimente și ateliere.

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
Prioritatea 7 – O regiune mai atractivă, meșteșugari / industrii creative

––––––––

CONTACT
Morten Falbe-Hansen
Central Denmark Region
morten.falbe-hansen@ru.rm.dk

LINKURI

––––––––

Sari la conținut