25 oct., 2023

Regenerarea cetății Daugavpils, 2008 Lituania [Inspirație pentru Nord-Est]

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

Kaunas este al doilea oraș ca mărime din Lituania cu o populație de 290.000 locuitori. Cetatea Daugavpils este situată în inima orasului, singura fortificație militară de la începutul secolului al XIX-lea de acest gen din Europa de Nord. Cetatea este un oraș în interiorul orașului, cu străzi, piețe, servicii, locuințe și case.

PROVOCARE

După retragerea armatei sovietice în anii 1990, cetatea a fost lăsată abandonată și a devenit un spațiu degradat și neatractiv, în ciuda valorii sale de patrimoniu și potențialului său de dezvoltare.

3

SOLUȚIE

Începând din 2008, primăria Daugavpils a inițiat un program de regenerare a cetății în scopul de a crea condiții pentru prosperitatea activităților economice locale, în special în domeniul turismului și al sectorului cultural; de a conserva, restaura și reutiliza diversele părți ale complexului fortificației; și de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

1

IMPLEMENTARE

  1. În anul 2010, sistemele de distribuție a apei și a încălzirii au fost modernizate; au fost instalate iluminatul stradal, drumurile și trotuarele au fost renovate pentru a îmbunătăți calitatea vieții și circulația în interiorul cetății, atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.
  2. Elementele cetății au fost gradual restaurate pentru noi funcții și o imagine îmbunătățită: fosta Casă de Pompare a Apei găzduiește acum Centrul de Cultură și Informare al cetății; Centrul de Artă Mark Rothko a fost deschis în 2013 în fosta clădire a arsenalului de artilerie (Rothko s-a născut în Daugavpils); fosta Casă a Comandantului și Casa Ofițerilor găzduiesc acum departamentul de poliție regional; Poarta Nicolae și Casa de Gardă au fost restaurate în anii 2013-2014 pentru a face cetatea mai atractivă pentru vizitatori.
  3. Evenimente culturale, sportive și educative au loc în cetate pe tot parcursul anului: Noaptea Muzeelor, Noaptea Artei, festivaluri de reconstituire istorică, Zilele Europene ale Patrimoniului, questuri istorice, simpozioane de artă, etc.

2

IMPACT

Proiectul a permis orașului să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții oamenilor care locuiesc în cetate și să sporească sentimentul lor de proprietate. Locuitorii participă la viața cetății. Proiectul a ajutat orașul să-și îmbunătățească imaginea și vizibilitatea la nivel național și internațional. Acest lucru se reflectă în fluxurile turistice: peste 150.000 de persoane au vizitat cetatea în 2019, înregistrând o creștere de 2000% față de 2007.

––––––––

BUGET

15,2 milioane euro 2010-2016
– Renovarea drumurilor și a rețelelor de inginerie în fortăreață – 5,5 milioane de euro, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
– Restaurarea fostului Arsenal de Artilerie pentru Centrul de Artă Daugavpils Mark Rothko (3 proiecte diferite)- 1,14 milioane de euro (Programul de Cooperare Transfrontalieră Letonia-Lituania 2007-2013), 2 milioane de euro (FEDR), 3,6 milioane de euro (FEDR).
– Restaurarea fostei Case de Ridicare a Apei pentru Centrul de Cultură și Informații al Fortăreței Daugavpils – 0,5 milioane de euro, Grantul EEA din Norvegia.
– Restaurarea Porții Nicholas și a Străzii Nicholas – 2 milioane de euro (FEDR).
– Restaurarea Prima Lunetă Costieră cu Casă de Gardă pentru punct de informare – 0,5 milioane de euro (Programul de Cooperare Transfrontalieră Letonia-Lituania-Belarus 2007-2013).

12 milioane euro 2016-2020
– Renovarea curții interioare a Bastionului 4 (36.500 de euro, Programul de Cooperare Transfrontalieră Letonia-Lituania 2014-2020)
– Restaurarea Arsenalului de Inginerie (4 milioane de euro, Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR)
– Restaurarea spațiilor interioare ale Arsenalului de Inginerie și crearea unui centru de expoziție pentru design tehnic și industrial (3 milioane de euro, FEDR
– Dezvoltarea promenadei de-a lungul Fortăreței Daugavpils (1,7 milioane de euro, FEDR)
– Restaurarea zidului escarpe al Bastionului 7 (331.412 euro, FEDR
– Restaurarea Magazinului de Pulbere din Bastionul 7 și crearea sălii de expoziție pentru arta ceramică (1,8 milioane de euro, Programul de Cooperare Transfrontalieră Letonia-Rusia 2014-2020)
– Renovarea simplificată a fațadelor Magazinului de Pulbere din Bastionul 8 (47.659 de euro, Programul de Cooperare Transfrontalieră Letonia-Rusia 2014-2020)
– Restaurarea rampartului Bastionului 7 (302.758 euro, Programul de Cooperare Transfrontalieră Letonia-Lituania 2014-2020)
– Restaurarea casematelor Bastionului 7 pentru expoziția deschisă de artă ceramică contemporană (715.776 de euro, Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI 2014-2020)

MANAGEMENT

Consiliul pentru Conservarea și Dezvoltarea Cetății Daugavpils a fost înființat în 2013 de către Ministerul Finanțelor al Letoniei pentru a gestiona programul de regenerare al fortificației. Scopul său este de a discuta toate planurile și inițiativele, proiectele tehnice și ideile de dezvoltare, și de a găsi soluții armonioase și eficiente care să satisfacă interesele tuturor părților implicate.
La consiliu iau parte reprezentanți ai administrației locale, miniștri naționali, organizații de patrimoniu, Comitetul Național ICOMOS Letonia și proprietari privați. De asemenea, istorici, arhitecți, activiști locali și locuitori sunt invitați să participe la ședințele consiliului, care au loc, de obicei, o dată sau de două ori pe an.

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
P7 Nord-Est o regiune mai atractivă

––––––––

CONTACT
Artjoms MAHLINS
Daugavpils City Council
artjoms.mahlins@daugavpils.lv

LINKURI
Walking around Daugvapils Fortress
Video of Historical Re-enactment Festival held(2019)

––––––––

Sari la conținut