7 nov., 2023

Prato Urban Jungle: Prato-Italia (2019-prezent)

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

Prato este un oraș din zona central-nordică a Italiei, regiunea Toscana, aflat în vecinătatea Florenței, înspre nord-vest. Prato are aproximativ 200.000 de locuitori și este al doilea ca mărime din Toscana.
În 2019 a fost elaborată o Strategie privind Împădurirea Urbană în cadrul căreia a fost propus un Plan deAcțiune cu 6 direcții principale:
1. Parc fluvial (reamenajarea albiei râului Bisenzio)
2. Înverzirea infrastructurii (plantări de-a lungul bulevardelor, aleilor, căii ferate)
3. Spații verzi capilare (mici intervenții pe spațiile verzi din jurul imobilelor)
4. Insule agricole peri-urbane și parcuri de mari dimensiuni
5. De-mineralizare urbană (acoperișuri și fațade verzi, panouri fotovoltaice etc.)
6. Parc agricol de centură (zone umede, vegetație care delimitează câmpurile etc.)

PROVOCARE

Orașul Prato se confruntă cu mai multe provocări legate de slaba calitatea a aerului, efectele insulei de căldură, excluziunea socială, sărăcia și zonele urbane degradate. Pe lângă aceasta, Prato găzduiește o serie de situri industriale abandonate, rezultate din criza economică din ultimii 10 ani.

SOLUȚIE

În cadrul direcției 5: De-mineralizare Urbană a fost propus și proiectul Prato Urban Jungle, care promovează designul urban creativ și vizionar pentru readucerea naturii în cartierele din Prato într-un mod durabil și incluziv social.
Junglele urbane sunt zone reproiectate cu densitate ridicată de verde, integrate în structura urbană, care multiplică capacitatea naturală a plantelor de a reduce poluanții, restaurând în același timp solul și spațiul nefolosit la fructificarea comunității, transformând zonele marginale și decadente într-un verde activ dătător de viață și noduri în interiorul orașului. Acestea constituie o soluție revoluționară pentru utilizarea durabilă a terenului în oraș.

IMPLEMENTARE

Proiectul adoptă o abordare bazată pe comunitate pentru proiectarea, dezvoltarea și menținerea junglelor urbane, prin crearea de hub-uri verzi sau comunități inovatoare de cetățeni, afaceri, actori ai societății civile care mobilizează creativitatea urbană și resursele pentru a consolida Junglele Urbane.

  1. Primul pilot – Junglă Urbană într-o zonă deținută de o companie: clădirea ESTRA și împrejurimile situate într-o zonă complexă, cu vedere la cea mai aglomerată arteră cu un tranzit zilnic de 50.000 de vehicule.
  2. Al 2-lea pilot – o zonă marginalizată foarte populată, cu locuințe sociale. O clădire complexă, cu 152 de apartamente locuite de aproximativ 500 de persoane funcționează ca zonă de testare pentru acest pilot.
  3. Al 3-lea pilot – Macrolotto 0, o fostă zonă industrială cu spații subutilizate; zona țintă este aproape de Cartierul Creativ Macrolotto și de noua piață metropolitană care sunt reconstruite printr-un alt proiect de regenerare urbană FEDR.

4

IMPACT

  • 65% din suprafața orașului Prato acoperită de vegetație
  • 29151 copaci cu o suprafață a coronamentului de 388 ha (cu un beneficiu economic de 439000 euro anual)
  • 3715 kg echivalent CO2 absorbite de copaci (cu un beneficiu economic de 224500 euro anual)
  • 2010 Mwh de energie salvată (cu un beneficiu economic de 191000 euro anual)
  • 7900 m3 de apă meteorică interceptată (cu un beneficiu economic de 15000 euro anual)

Proiectul Prato Urban Jungle și-a propus:

  • crearea a 3 Jungle Urbane în tot atâtea zone pilot ale orașului care vor transforma curțile, acoperișurile, clădirile, pereții și barierele în elemente verzi;
  • creşterea biodiversităţii solului şi captarea carbonului prin prezenţa crescută a vegetaţiei şi reducerea poluării prin prezenţa crescută a frunzelor, ramurilor;
  • bunăstare microclimatică îmbunătățită prin umbrire, răcire evaporativă și modificarea proprietăților radiative ale solului;
  • o rețea de grădini de legume care să asigure beneficii mai mari cetățenilor și o educație sporită pentru proprietatea ecologică, conștientizarea și îngrijirea, precum și promovarea unor comportamente mai ecologice;
  • o proprietate comunitară sporită a grădinilor și a zonelor verzi urbane de către cetățeni, întreprinderi, împreună cu un model de guvernanță pentru reproducerea junglelor urbane, a clădirilor verzi și a pădurilor verticale.

La sfârșitul proiectului, municipiul Prato va fi un oraș mai rezistent și mai sustenabil, datorită îmbunătățirii solului și prin dezvoltarea serviciilor eco-sistemice climatice, biometeorologice și societale prin intermediul unor concepte avansate de planificare urbană.

2

––––––––

BUGET

Valoarea nerambursabilă a proiectului: 2,96 milioane euro, ce reprezintă finanțarea de 80% din Fondul European de Dezvoltare Regională, Inițiativa Urban Innovative Actions.

3

MANAGEMENT

Managementul proiectului este asigurat de Primăria orașului Prato, însă proiectul a fost depus în parteneriat cu:
– două birouri de arhitectură (Stefano Boeri Architects și Pnat Sr),
– un institut de cercetare (C.N.R- IBIMET: Consiliul Național de Cercetare – Institutul de Biometeorologie),
– o companie publică de utilități (ESTRA)
– două IMM-uri (GreenApes Srl SB și Treedom srl)
– un ONG de mediu (Legambiente Tuscany)

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
P3. Nord-Est – o regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul
Obiectivul specific vizat OP 2/RSO2.7 – Intensificarea actiunilor de protectie si conservare a naturii, a biodiversitatii si a infrastructurii verzi, inclusiv in zonele urbane, precum si reducerea tuturor formelor de poluare.

––––––––

CONTACT
Antonio Avitabile
Project coordinator
cmed@comune.prato.it

LINKURI

––––––––

Sari la conținut