4 iun., 2024

Parcuri de buzunar – Cracovia, Polonia

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

În ultimele decenii, Cracovia a experimentat o dezvoltare urbană rapidă. Construcția de clădiri rezidențiale, comerciale și industriale a consumat multe dintre terenurile care ar fi putut fi dedicate spațiilor verzi. În multe cazuri, prioritățile economice și imobiliare au predominat în fața nevoilor ecologice, conducând la utilizarea terenurilor pentru dezvoltări comerciale și rezidențiale în detrimentul parcurilor și grădinilor.

PROVOCARE

Un mediu urban mare și populat, Cracovia suferă de o lipsă de spații verzi ușor accesibile. Pe lângă problemele ecologice și climatice, acest lucru înseamnă o lipsă de locuri unde comunitatea să se întâlnească și să interacționeze spontan. Dezvoltarea unor zone verzi de mari dimensiuni este costisitoare și necesită timp. Între timp, aleile nefolosite și alte colțuri ascunse ale orașului deveneau terenuri fertile pentru comportamente antisociale.

SOLUȚIE

Krakov 2Cracovia rezolvă toate aceste probleme simultan construind parcuri de buzunar. Aceste parcuri miniaturale sunt construite în cooperare cu localnicii în spații publice exterioare care au fost neglijate anterior. Ele promovează întâlnirile întâmplătoare și socializarea în comunitate și oferă un spațiu sănătos care încurajează locuitorii să iasă din casele lor. De asemenea, au beneficii ecologice, ajutând albinele și fauna sălbatică, absorbind excesul de apă de ploaie și combătând poluarea aerului.

IMPLEMENTARE

 1. Orașul a creat o strategie de dezvoltare, „Aici vreau să tră Cracovia 2030”; cultura fiind una dintre cele șase priorități strategice.
 2. Două rapoarte privind dezvoltarea locală au cartografiat patrimoniul, cultura și spațiile verzi actuale și oportunitățile de a le modela în viitor.
 3. Au început discuțiile între municipalitate și rezidenți, inclusiv persoane în vârstă și vulnerabile, despre ideea de a înlocui spațiile neglijate cu parcuri miniaturale și ce ar trebui să conțină acele parcuri.
 4. În 2016, orașul a construit primul parc de buzunar. Era accesibil și prietenos pentru vârstnici, cu mobilier distinctiv și distractiv, precum și plante alese pentru a încuraja apariția
 5. În 2017, Cracovia a construit încă două parcuri de buzunar. Ideea a fost atât de populară încât s-a alocat un buget mai mare pentru proiect și în următorii ani au fost construite încă 23 de parcuri.
 6. Orașul și-a propus să construiască un parc de buzunar la mai puțin de 500 de metri (mai puțin de 6-10 minute de mers pe jos) de fiecare rezident din Cracovia.

 IMPACT

 • Parcurile de buzunar au redus comportamentul antisocial, au făcut mai multe spații verzi disponibile pentru oameni și au promovat un sentiment de comunitate în cartierele Cracoviei.
 • De asemenea, au crescut biodiversitatea locală și reziliența climatică. Proiectul a fost foarte popular printre rezidenți și a fost recunoscut ca finalist la Premiile Europene pentru Infrastructură Verde Urbană.

BUGET

Lobzowska 6Fiecare parc de buzunar costă aproximativ 120.000 €, iar orașul a cheltuit până acum 3.332.800 € pe acestea, finanțate integral de municipalitate.

MANAGEMENT

Proiectul este gestionat de Autoritatea de Spații Verzi Municipale din Cracovia. Șapte angajați se dedică menținerii proiectului, iar localnicii sunt implicați în designul și implementarea parcurilor.

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:

Prioritatea 3 – O regiune durabilă, prietenoasă cu mediul

 • Parcurile de buzunar (Ogrody Krakowian) sunt „acupunctură urbană,” acțiuni simple și rapide care au un impact mare asupra orașului în raport cu costurile.
 • Orice oraș poate introduce această idee simplă, versatilă și accesibilă.
 • Fiecare loc din oraș contează, indiferent de cât de mic este. Folosiți fiecare metru pătrat pentru a crește spațiile sociale, verzi și biodiversitatea cu copaci și flori pentru albine.
 • Arătați oamenilor că au un impact asupra designurilor!

––––––––

CONTACT

Katarzyna Opałka
Manager de echipă de design la Autoritatea de Spații Verzi Municipale din Cracovia
kopalka@zzm.krakow.pl

LINKURI

Harta parcurilor de buzunar: https://bit.ly/3IXGw8A

https://culturalheritageinaction.eu/pocket-parks/

––––––––

Sari la conținut