14 dec., 2023

Parcul Karen Blixens Plads, Copenhaga

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

Karen Blixens Plads este o piață din Copenhaga care are peste 2.000 de locuri de parcare pentru biciclete. Parcul public de peste 20.000 de mp se situează între Universitatea din Copenhaga și Amager Common, o zonă verde și umedă, formată din câmpuri și lacuri, aflate în imediata vecinătate a orașului.

PROVOCARE

Provocarea majoră a fost lipsa unor spații verzi accesibile publicului, lipsa locurilor de parcare pentru biciclete și o conexiune deficitară între natură și campusul universitar și, nu în ultimul rând, presiunea foarte mare pe spațiile publice disponibile.

SOLUȚIE

Soluția propusă prin proiect este aceea de a amenaja spațiile disponibile astfel încât să îndeplinească următoarele obiective:

  • să fie infrastructuri verzi și să aibă și utilizări tehnice;
  • să colecteze apa în caz de furtuni și în cazul inundațiilor locale;
  • să combată efectul de insula de căldura urbană;
  • să fie locuri de petrecere a timpului liber, de socializare și să devină habitate naturale în același timp.

Piața a fost concepută pentru a fi împărțită între suprafețe tari (50%) și suprafețe moi (50%), primele permițând traficul de mare capacitate al bicicletelor și oferind 3 tipuri de parcări pentru biciclete.
Suprafețele moi (înierbate sau cu pietriș) ajută la colectarea apelor pluviale și la managementul apelor în timpul furtunilor. Suprafețele tari permit găzduirea unor evenimente sociale de până la 1.000 de persoane.

IMPLEMENTARE

Treptele tăiate în părțile laterale ale cocoașelor mai mari permit spațiului să se dubleze ca un auditoriu în aer liber, care poate fi folosit pentru concerte, spectacole și evenimente publice cu o capacitate de până la 1.000 de persoane. Pe lângă faptul că oferă o facilitate pentru transport durabil, Karen Blixens Plads a amenajat zone verzi pentru a încuraja biodiversitatea.
Aceste zone verzi ajută la evaporarea apei pluviale și, în caz de precipitații abundente, completează canalul din apropiere. Această capacitate de a gestiona apele pluviale permite pieței să gestioneze un climat în schimbare.

Karen Blixens Plads

IMPACT

Cei peste 10.000 de metri pătrați de parc verde ajută biodiversitatea, scad efectul de insulă de căldură urbană, ajută la purificarea aerului și diminuează stresul. Designul informal indeamnă oamenii de toate vârstele să socializeze, să se miște, să se joace și să ia parte la mobilitatea verde. În plus, piața funcționează ca un spațiu public utilitar, incluziv și recreativ.


BUGET

Donație privată: grant din partea Fundației A.P.Møller și a Fondului Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers 80.000.000 kr.

MANAGEMENT

Client: Agenția Daneză pentru Clădiri și Proprietăți
Arhitect: COBE
Ingineri: CN3, Vind-Vind

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
Prioritatea 3 – O regiune mai durabilă, mai prietenoasă cu mediul

––––––––

CONTACT
Center for Byggeri
lng(at)bygst.dk

LINKURI

––––––––

Sari la conținut