CONTEXT
Părăsită timp de decenii, fosta stație de marfă de la Gleisdreieck, situată în inima Berlinului, devenise o imensă zonă industrială abandonată, unde în decursul anilor se dezvoltase un mediu ecologic remarcabil și unic.
PROVOCARE
Transformarea unui teren abandonat într-un parc urban popular.
SOLUȚIE
Fosta locație feroviară a devenit Parcul Gleisdreieck – o oază urbană modernă, care furnizează, de asemenea, o legătură vitală între cartiere. Zonele dense de vegetație sălbatică și vestigii din era feroviară au fost păstrate – cum ar fi șinele de cale ferată, sistemele de semnalizare, opritoarele. De la început, cetățenii au fost implicați în proiect, contribuind cu idei la design și planificarea peisajului. Parcul reprezintă un cartier urban modern și cultural îmbunătățit, fără a nega trecutul său industrial.
IMPLEMENTARE
1997: Landul Berlinului și compania feroviară au convenit să construiască un parc la Gleisdreieick drept compensație pentru construcția zonei apropiate Postdamer Platz și Leipziger Platz.
2005-2006: Un concurs de planificare peisagistică în două etape, urmat de consultări intense cu publicul. Niciodată nu s-a înregistrat în Berlin o participare atât de intensă a cetățenilor în pregătirea și chiar pe durata unui concurs de planificare peisagistică.
Iunie 2008: Începutul lucrărilor prin curățarea primei secțiuni a sitului (Ostpark), urmată în
august 2010 de amenajarea acestei prime secțiuni.
2011-2014: Cele trei părți ale parcului sunt proiectate și construite succesiv.
2015: Înființarea unui Consiliu Consultativ al Utilizatorilor, conceput ca o platformă pentru a discuta dezvoltările viitoare ale parcului, conflictele emergente și posibile soluții. Acesta include cetățeni, părți interesate relevante și reprezentanți din administrația publică.
IMPACT
Parcul am Gleisdreieck reprezintă un exemplu remarcabil al revitalizării unei zone industriale abandonate și reintegrării acesteia în spațiul urban. Parcul are o funcție semnificativă de unificare în planificarea spațială a orașului și aduce o contribuție considerabilă la calitatea vieții comunității locale. Este habitatul unei faune și flore bogate și este un element esențial în cadrul coridorului verde nord-sud. Împreună cu alte instituții vecine și monumente de patrimoniu, formează un cartier urban modern cu un caracter unic.
BUGET
Bugetul total pentru planificarea și construcția parcului se ridică la 27,6 milioane de euro. Landul Berlin a finanțat 19% din proiect. Alte 63% au provenit de la investitori privați în cadrul măsurilor compensatorii pentru construcția zonei Postdamer Platz și Leipziger Platz din apropiere.
MANAGEMENT
Federala Berlinului – reprezentată de Departamentul Senatului pentru Mediu, Mobilitate Urbană, Protecția Consumatorilor și Acțiune Climatică și Departamentul Senatului pentru Dezvoltare Urbană, Construcții și Locuințe – s-a asigurat de respectarea bugetului, a programului, a legilor și a ghidurilor. Grün Berlin GmbH a gestionat construcția parcului, având acum 3 angajați cu normă întreagă care se ocupă de operarea parcului. Atelier Loidl Landscape Architects, selectat printr-o competiție în două etape, a supervizat planificarea generală și designul parcului. O grupă de lucru cu 12 membri (PAG), care se întâlnea la fiecare două săptămâni și efectua numeroase vizite pe teren pentru a discuta implementarea planului de arhitectură peisagistică, era formată din reprezentanți ai Departamentului Senatului pentru Dezvoltare Urbană, Grün Berlin GmbH, Atelier Loidl, inițiative cetățenești și consilii de cartier din zonele locale.
Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
Prioritatea 3 – O regiune mai durabilă, mai prietenoasă cu mediul
––––––––
CONTACT
Verena Schönhart
Senate Department for the Environment, Urban Mobility, Consumer Protection and Climate Action, Open Space Planning
verena.schoenhart(at)senumvk.berlin.be
Maren Pretzsch
Senate Department for the Environment, Urban Mobility, Consumer Protection and Climate Action – Open Space Planning
maren.pretzsch(at)senumvk.berlin.be
LINKURI
- https://www.youtube.com/watch?v=gXyRWBc6Gq0
- https://culturalheritageinaction.eu/park-am-gleisdreieck/
- https://www.visitberlin.de/de/park-am-gleisdreieck
––––––––