CONTEXT
Bologna este un oraș din nordul Italiei cu o populație de aproximativ 388 mii de locuitori. Este cunoscută pentru bucătăria sa excelentă, concentrarea ridicată de patrimoniu și evenimente culturale de înaltă calitate. Cultura reprezintă până la 6% din bugetul orașului și este un factor puternic de stimulare pentru sectorul turistic.
Bologna este, de asemenea, gazda celei mai vechi universități din Europa, așezată în inima centrului istoric.
PROVOCARE
Zona universitară a fost mult timp un loc hibrid format din spații deschise dezarticulate, unde interacțiunile între studenți, șoferi, locuitori și trecători se soldau adesea cu conflicte. Mai mult, această zona, deși foarte bogată în clădiri de patrimoniu și istorie, nu avea nicio identitate.
SOLUȚIE
Pentru a rezolva problemele conflictuale, a regenera structura urbană și a consolida identitatea zonei, Bologna a lansat Five Squares (Cinci Piețe), un eveniment de șase zile care urmărea să reconecteze spațiile publice deschise și să le ofere înapoi cetățenilor printr-un proces comun și participativ.
Unul dintre aceste spații este Piazza Rossini, un loc public de mare valoare istorică și arhitecturală, care a fost transformat într-o parcare acum câteva decenii, în mijlocul zonei istorice a universității.
Utilizând metode participative, ascultând dorințele cetățenilor și co-designând împreună cu studenții, municipalitatea, agenția urbană (FIU) și Universitatea din Bologna au instalat un covor verde în mijlocul pieței în loc de mașini, o instalație temporară concepută și proiectată împreună cu studenții.
IMPLEMENTARE
Împreună cu Universitatea și FIU, Municipalitatea din Bologna a transformat zona universitară într-un laborator viu pentru co-designul acțiunilor care combină conservarea patrimoniului cultural, inovația și protecția mediului înconjurător.
Ideea de redesenare a Pieței Rossini a luat naștere în timpul laboratorului participativ „U-Lab” implementat în zona universitară, la care au participat peste 250 de persoane și din care a rezultat nevoia de a restabili o dimensiune socială în piață, de a revaloriza împrejurimile sale, promovând colaborarea tuturor actorilor locali (instituții, asociații, studenți etc.), cu o atenție deosebită acordată elementelor de design precum înverzirea și iluminatul.
Împiedicați să se adune și să socializeze în piață timp îndelungat, cetățenii au putut redescoperi și aprecia detaliile comorilor arhitecturale care domină piața. În plus, având în vedere că valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente în Bologna, iar orașul trebuie să se adapteze schimbărilor climatice prezente și viitoare, transformarea Pieței Rossini reprezintă o acțiune simbolică și demonstrativă pentru schimbarea comportamentului și reducerea temperaturilor în spațiile urbane.
IMPACT
Experimentul temporar și transformarea Pieței Rossini au fost în mare măsură îmbrățișate, cu o prezență medie zilnică de peste 27.000 de persoane și un vârf de 36.000 de vizitatori, monitorizați prin intermediul senzorilor de analiză a mulțimii. Oamenii nu doar treceau prin zonă, ci petreceau timp în piață.
În ciuda unei mișcări de protest împotriva transformării, un număr mare de localnici, asociații locale și antreprenori au susținut inițiativa ca prim pas spre o viziune și acțiune viitoare pentru oraș.
Aceasta a condus rapid la decizia consiliului municipal de a transforma acțiunea temporară într-o soluție permanentă pentru pietonalizarea acestui spațiu.
––––––––
BUGET
100.000 euro
80% dintre fondurile pentru proiectul ROCK au fost finanțate prin intermediul programului Orizont 2020. ROCK (2017-2020) este coordonat de municipalitatea Bologna.
Jumătate din buget a fost alocat evenimentului Five Squares, inclusiv transformarea Pieței Rossini, iar cealaltă jumătate a fost rezervată fazei de urmărire a proiectului.
MANAGEMENT
Proiectul a fost promovat de către Municipiul Bologna, împreună cu Fundația pentru Inovație Urbană, responsabilă cu implementarea operațională a acțiunii, alături de Departamentul de Arhitectură al Universității din Bologna și în colaborare cu Bologna Design Week și Fundația Unipolis.
Un ecosistem extins de părți interesate a fost implicat în întregul proiect: de la fazele de ascultare și co-design din cadrul U-Lab, la experimentarea din Piazza Rossini și întreaga zonă universitară.
Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
P7 Nord-Est o regiune mai atractivă
––––––––
CONTACT
Veronica CERUTI
Bologna City Council
veronica.ceruti@comune.bologna.it
Bologna’s initiatives in ROCK:
bologna.rockproject.eu
––––––––