17 nov., 2023

Ghid digital pentru patrimoniul local: Amsterdam

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

Cu peste 9.000 de clădiri monumente istorice și 15 zone de conservare, Amsterdam se mândrește cu o „densitate a patrimoniului” foarte ridicată. Urgența de a face monumentele istorice și siturile mai durabile a devenit foarte clară și reală pentru a respecta obiectivele stabilite de Acordul de la Paris din 2015.

PROVOCARE

Cu toate acestea, transformarea patrimoniului într-unul mai durabil poate duce la situații posibil conflictuale, de exemplu, intervenții asupra ferestrelor, pereților sau instalarea de panouri solare pe acoperișul unei clădiri istorice.

SOLUȚIE

Municipalitatea a dorit să ofere acces tuturor celor care doresc să afle mai mult sau să facă ceva legat de sustenabilitatea clădirilor în combinație cu patrimoniul, indiferent de proprietate, venit sau legătura acestora cu orașul.
Prin urmare, orașul a creat un ghid digital pentru a colecta și furniza informații despre modalitățile de a face patrimoniul construit mai sustenabil. Furnizând informații despre clădirile din zonele protejate cu valoare istorică, adică care este starea lor și ce permise sunt necesare pentru intervenții asupra lor, portalul facilitează inițiativele durabile legate de patrimoniul cultural din partea locuitorilor și organizațiilor.
Portalul furnizează, de asemenea, broșuri și materiale informative care traduc politicile de durabilitate și de patrimoniu în informații ușor de înțeles pentru localnici.

IMPLEMENTARE

amsterdamÎn perioada martie 2021- iunie 2022, Municipalitatea a consultat profesioniști în domeniul patrimoniului, organizații locale și locuitori, întrebându-i despre nevoile lor și inițiativele pe care le-au întreprins pentru a face patrimoniul mai durabil. Orașul a primit mai mult de 300 de răspunsuri. Orașul a cartografiat zonele și monumentele protejate și furnizează aceste informații publicului în ghidul online. În ghid, utilizatorii pot „da zoom” pe adresa lor sau pe proprietatea lor și pot vedea ce sfaturi sunt oferite, unde se află oportunitățile, de exemplu, pentru instalarea de panouri solare și care sunt criteriile. Ei primesc o prezentare personală a pașilor pe care îi pot întreprinde și a modului de finanțare a intervențiilor pentru a face clădirea susenabilă. În cele din urmă, ei pot găsi inspirație din alte practici de pe site-ul web.

IMPACT

Înainte de 2021, rezidenții și proprietarii se luptau să se descurce cu numeroasele reguli și reglementări. De cele mai multe ori, nu reușeau să contacteze persoana potrivită din cadrul administrației publice a orașului. În prezent, ei sunt direcționați și primesc răspunsuri personalizate.

Până în prezent, ghidul a produs:

  • 3 hărți interactive
  • 5 seminarii online informative
  • 3 evenimente informative
  • Materiale informative/documente de politici publice

Prin analizarea diferitelor proiecte care leagă patrimoniul de sustenabilitate, orașul a reușit să conecteze diferite elemente și, astfel, a putut defini mai bine atribuțiile sale.


BUGET

Ianuarie 2021 – Decembrie 2022: 150.000 de euro
Ianuarie 2023 – Decembrie 2027: aproximativ 300.000 de euro/an

MANAGEMENT

Ghidul pentru Patrimoniu și Durabilitate este un proiect al Comitetului pentru Calitatea Spațiului, Monumentelor și Arheologiei, Durabilității și Permiselor, Supravegherii și Executării din orașul Amsterdam.

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:
Prioritatea 2 – O regiune mai digitalizată

––––––––

CONTACT
Annette ten Doeschate, City of Amsterdam Heritage & Sustainability
A.ten.Doeschate@amsterdam.nl
duurzaamerfgoed@amsterdam.nl

LINKURI

Website (doar în olandeză)
Hartă a calității urbane și arhitecturale
Panouri solare și patrimoniu: inventarul acoperișurilor

––––––––

Sari la conținut