13 mai, 2024

De ce e economia circulară pe buzele tuturor?

Dezvoltarea activității CDI

De ce e economia circulară pe buzele tuturor?

Un răspuns simplu ar fi: Pentru că dă rezultate.

În primul rând, împărțit și înțeles separat, conceptul de economie circulară reunește economia și circularitatea, dezvoltând acele direcții comune care au ca obiectiv prosperitatea regională, fără a periclita mediul și resursele naturale.

Economia, în sine, e un concept bine stabilit, reprezentând „ansamblul activităților umane desfășurate în sfera producției, distribuției și consumului bunurilor materiale și serviciilor”[1].

Circularitatea, pe de altă parte, este o caracteristică de a alterna în mod simetric planurile, desfășurarea acțiunii etc., cu revenire la punctul de plecare [2].

În sine, economia este un concept mai degrabă liniar. De aici și apariția de „noutate” în abordarea ei cât mai circular, cu reziduuri ce se reconvertesc în materii de procesare pentru alte industrii și nevoia de a dezbate această nouă viziune și…a fi pe buzele tuturor.

Dezvoltarea durabilă aduce în atenție un model de producție, consum și oferire de servicii, care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente, pentru a le prelungi durata de viață cât mai mult timp posibil.

Beneficiile unui apel dedicat economiei circulare nu se limitează la satisfacerea nevoilor IMM-urilor din regiune, ci vizează și soluționarea provocărilor societale, având un impact semnificativ pe termen mediu și lung,  oferind în același timp oportunitatea pentru noi tipuri de activități economice și generarea de noi locuri de muncă prin diversificarea calificărilor.

De ce e economia circulară atât de actuală și populară?

În primul rând, economia circulară nu este un concept nou.

El a fost definit mai structurat și complex, pentru prima dată, în anul 1988, de către economistul Allan Kneese, care menționa în „The Economics of Natural Resources” [3] cum resursele sunt reciclabile „la nesfârșit”. Dar, ca orice concept care poate ajunge la a i se atribui un minim de acțiuni și caracteristici, el se baza încă de pe atunci pe un comportament observat și analizat în societate, prin viața cotidiană a indivizilor și a grupurilor.

În 2013, ideea unei economii circulare a luat formă pe scena Europeană de decizie, cu scopul de a crea sinergie în obiectivele de politici economice și de mediu. În 2015 Comisia Europeană a adoptat primul plan de acțiune cu privire la economia circulară, iar în 2020 Un nou Plan de acțiune privind economia circulară Pentru o Europă mai curată și mai competitivă este lansat. Nivelul de circularitate în economia europeană a rămas, totuși, la fel [4]

Aducem în atenție toate aceste date recente tocmai pentru a conștientiza timpii relativ scurți în care schimbarea se poate produce de la nivel micro, individual, către nivel macro, colectiv, pe scala regională, europeană și globală.

Cu alte cuvinte, economia circulară nu este un concept căruia să nu-i prindem din urmă mecanismele de funcționare sau chiar să-i generăm unele noi, tot mai eficiente. Cu atât mai mult cu cât ele se află într-o continuă adaptare tocmai pentru a răspunde nevoii societății, fără a-i reduce accesul la resurse financiare și materii prime, dar încurajând și chiar afirmând un comportament tot mai responsabil cu mediul.

Acțiuni de tranziție către o economie circulară

De multe ori o tranziție către…un alt set de acțiuni, poate produce o reacție de reticență, dubii și disconfort.

Iar aceste lucruri sunt perfect în regulă și chiar necesare a se întâmpla, pentru a putea construi argumentări puternice și care să justifice în totalitatea nevoia unei astfel de schimbări.

Pentru că schimbările mari se fac cu pași mici, vă prezentăm câteva acțiuni de început care să vă faciliteze adoptarea către tranziția spre economia circulară:

  • Achiziții responsabile (schimbarea furnizorilor și negocieri privind criterii de mediu mai relevante)
  • Reproiectarea ambalajelor și a designului grafic, în așa fel încât să reflecte grija pentru mediu și resursele utilizate (cu un aspect mai sobru și mai respectuos)
  • Implementarea și monitorizarea indicatorilor de performanță de mediu
  • Angajamentul față de acțiunile de reciclare [5]

Aceste sugestii au scopul de a vă furniza o imagine cât mai clară despre sinergia activităților economice care să susțină mediul, pe de o parte și totodată de a vă încuraja, în cazul în care faceți sau vă gândiți deja să adoptați astfel de comportamente, că ele merită susținute, crescute și multiplicate!

––––-
[1] https://dexonline.ro/definitie/economie
[2] https://dexonline.ro/definitie/circularitate
[3] https://www.jstor.org/stable/2808100
[4] https://library.oapen.org/bitstream/handle/20.500.12657/75996/9780429578724.pdf
[5] L’agence Nexa: Actualités

Sari la conținut