Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, lansează astăzi, 22 mai 2024, în consultare publică, Ghidul Solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte PR/NE/2024/P1/RSO1.1.3.1/1- Proiecte de CDI Și Investiții în IMM.
Apelul face parte din Prioritatea 1: Nord-Est – O regiune mai competitivă, mai inovativă, Obiective specifice (1): Dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate și (3) Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive
Acțiunile sprijinite in cadrul acestui apel au în vedere două etape și trebuie să se încadreze în următoarele categorii:
Etapa 1 – Activități și investiții CD
Se vor avea în vedere activități de CD pentru dezvoltarea de produse (bunuri sau servicii)/ procese noi sau semnificativ îmbunătățite, bazată pe rezultate de CD.
- Activități de cercetare-dezvoltare (minimum TRL 4 – TRL 7) (obligatoriu) de tipul cercetare industrială, dezvoltare experimentală.
- Dotarea cu active corporale pentru activitatea de CD, de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
- Dotarea cu active necorporale pentru activitatea de CD: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
- Activități aferente CD contractuale, achiziției de servicii pentru obținerea cunoștințelor și brevetelor din surse externe, în condiții de concurență deplină, precum și serviciilor de consultanță
Etapa 2 – Investiții productive
În cadrul acestei etape se vor prelua rezultatele obținute în etapa 1 (OS 1.1, Op. 3.1). Activitățile și investițiile propuse vor avea drept scop dezvoltarea capacitații de producție pentru produsul (bun sau serviciu)/ procesul nou sau semnificativ îmbunătățit realizat în etapa 1.
Activitățile eligibile sunt:
- Activități specifice realizării de investiții necesare dezvoltării și/sau diversificării capacitații de producție/prestări servicii de tipul:
a) Lucrări de construire/ modernizare (lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale)/ extindere a spațiilor de producție, pentru care este necesară autorizația de construire, inclusiv a utilităților generale aferente.
b) Lucrări de construire pentru care NU este necesară autorizația de construire (dacă este cazul). - Achiziții de active corporale de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, mobilier, aparatură birotică, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
- Achiziții de active necorporale: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
- Servicii de marketing și branding pentru noile produse/servicii.
Categorii de beneficiari eligibili:
Solicitantul eligibil este un IMM (lider de parteneriat) în parteneriat cu cel puțin o organizație de cercetare (sau mai multe) și/sau o întreprindere mare (sau mai multe) pentru realizarea activităților de cercetare-dezvoltare din cadrul proiectului, pentru implementarea căruia a fost semnat un acord de parteneriat de colaborare efectivă.
Alocarea financiară la nivelul Regiunii Nord-Est in cadrul acestui apelul de proiecte este distribuită astfel:
Etapa | Bugetul apelului (FEDR+ BS) (euro) |
FEDR (euro) |
BS (euro) |
Etapa 1 (OS 1.1 / Op. 3.1) |
41.000.000 | 34.850.000 | 6.150.000 |
Etapa 2 (OS 1.3 / Op. 5) |
37.500.000 | 31.875.000 | 5.625.000 |
Total | 78.500.000 | 66.725.000 | 11.775.000 |
Pentru observații și/sau propuneri, vă rugăm să folosiți interfața https://adrnordest.ro/comentariiGhid/P1IMMInovative/Apel1/ care vă oferă posibilitatea de a vă formula comentariile direct pe documente. Toate propunerile sunt binevenite, dar vă rugăm să aveți în vedere că aceasta este unica modalitate în care vom prelua observațiile dumneavoastră, pentru a le putea centraliza cu ușurință și a le analiza într-un mod sistematizat.
Perioada de consultare publică este de 15 zile lucrătoare de la data lansării, până la data de 12 iunie 2024.
Documente suport
Ghidul Solicitantului de finanțare – Proiecte de CDI și investiții în IMM – Apel 1 – în consultare publică, 22.05.2024