16 apr., 2024

100 clădiri – 100 povești: Locuri, oameni și povestiri digitale, Hermoupolis, Grecia

Dezvoltarea activității CDI

CONTEXT

Hermoupolis este un oraș fondat în timpul Revoluției Grecești din anii 1820, ca o extensie a localității existente Ano Syros, de către refugiați din alte insule grecești din cauza războiului. A devenit principalul centru comercial și industrial al Greciei, precum și principalul port.

PROVOCARE

Orașul istoric Hermoupolis (Grecia) este bogat în patrimoniu arhitectural, mare parte fiind în pericol sau în stare de degradare. Ideea principală din spatele proiectului 100 de clădiri – 100 de povești este că pentru a-și păstra valoarea, clădirile au nevoie de oameni. Dincolo de conservarea tehnică a unei clădiri, comunitatea locală poate menține viu patrimoniul recunoscând și împărtășind valoarea sa prin intermediul poveștilor pe care aceștia le pot împărtăși, în legătură cu clădirile respective.

SOLUȚIE

Soluția a constat în transformarea planului de management al conservării clădirilor instorice într-un proces activ, creativ și participativ, în locul unui proces tehnic implementat doar de experți și autoritățile publice.

Proiectul 100 de clădiri – 100 de povești permite locuitorilor să-și povestească, să-și împărtășească și să re-creeze poveștile orașului și ale clădirilor sale. Prin transmiterea digitală de povești, inițiativa îmbină patrimoniul tangibil și intangibil al orașului și stimulează implicarea comunității.

Hermoupolis cropped

IMPLEMENTARE

  1. Orașul a integrat instrumentul participativ 100 de povești -100 de clădiri în sistemul său digital local de patrimoniu, HERMeS (HERitage Management e-System). HERMeS facilitează gestionarea și conservarea patrimoniului orașului, iar instrumentul digital permite cetățenilor să-și trimită propriile povești și amintiri legate de o anumită clădire.
  2. Prin intermediul portalului online, utilizatorilor li se cere să (a) împărtășească o poveste, (b) să propună o clădire care merită să fie menționată în listă sau (c) ambele. Utilizatorii pot încărca, de asemenea, fotografii, înregistrări audio și video. Poveștile sunt înregistrate și găzduite pe o pagină online. Apoi, este plasat un semn QR în fața clădirii asociate. Prin intermediul telefoanelor mobile, vizitatorii pot scana semnul și pot descoperi povestea clădirii prin ochii comunității.
  3. A fost creată și o nouă strategie de comunicare care informează cetățenii despre contribuția lor la păstrarea memoriei colective a orașului, alături de evenimente publice și ateliere participative pentru a învăța, evalua și îmbunătăți inițiativa.

Inițiativa este în curs de dezvoltare. Nu va fi limitată doar la 100 de clădiri, iar instrumentul digital va fi îmbunătățit pe baza lecțiilor învățate. Se discută noi propuneri pentru extinderea instrumentului cu primăria.

 IMPACT

  • Stimulează curiozitatea cetățenilor de a afla poveștile din spatele clădirilor.
  • Permite comunității să-și recunoască patrimoniul și să crească conștientizarea fragilității acestuia.
  • Ajută la dezvoltarea unui sentiment de proprietate colectivă asupra patrimoniului și intensifică sentimentul de apartenență la un loc.
  • Permite comunității să-și formeze propria opinie pentru planul de conservare și gestionare pentru viitoarele acțiuni.
  • Promovează colaborarea între cetățeni, școli publice, universitate și organizații culturale.
  • A devenit o umbrelă pentru alte activități locale de patrimoniu în care sunt implicați diferiți actori locali interesați

HERMeS uz0nqaBUGET

Total: 9,950 €

Bugetul a fost folosit pentru resurse umane (design, instalare) și servicii (publicare, traducere, tipărire). Ideea a fost posibilă și finanțată în proporție de 90% de către apelul European Heritage Days Stories al Uniunii Europene și al Consiliului Europei. ONG-ul HERMeS finanțează 10% din proiect (găzduire, actualizări și activități noi) prin donații.

MANAGEMENT

HERMeS a conceput și implementat inițiativa, cu sprijinul și aportul Institutului Syros. Din 2010 până în 2015, sistemul HERMEeS a fost finanțat și actualizat de către Primăria Hermoupolis și Regiunea Ciclade.

Primăria Hermoupolis sprijină activ proiectul. Discuțiile pentru dezvoltarea de noi proiecte în parteneriat cu primăria sunt în curs. Primăria și regiunea Sud-Egeeană au sprijinit organizarea unui eveniment cultural pentru promovarea inițiativei.

Organizații culturale precum Institutul Kyveli, Plagma și Anima Syros au contribuit prin crearea de povești, diseminarea inițiativei și dezvoltarea de proiecte conexe.

Departamentul de Design de Produs și Sisteme al Universității din Marea Egee a contribuit prin cercetare și dezvoltarea de instrumente digitale educaționale.

Școlile publice au organizat activități educaționale pentru a informa elevii cum ar putea participa. Cetățenii au contribuit prin crearea și trimiterea propriilor povești.

Inspirație pentru finanțări similare prin PR Nord-Est:

Prioritatea 7 – O regiune mai atractivă

  • Oricine poate scrie și povesti despre orașul și patrimoniul său! De asemenea, pentru cetățenii mai puțin interesați de tehnologie, pot fi create alternative.
  • HERMeS folosește software open-source care poate fi transferat în alte locații. Este deja aplicat în orașe din Grecia, Albania și Macedonia de Nord.
  • Cu un buget redus, sistemele digitale de conservare și gestionare ale patrimoniului construit pot fi folosite pentru implicarea comunității.
  • Cooperarea cu autoritățile locale este cheia! Este important să se dezvolte o înțelegere comună a ceea ce înseamnă patrimoniu și protecția acestuia.
  • Proiectul trebuie să fie suficient de flexibil pentru a fi scalat în funcție de resursele disponibile.
  • Această inițiativă poate inspira alte servicii de patrimoniu orientate către comunitate care încurajează co-crearea.

––––––––

CONTACT

Pavlos Chatzigrigoriou
HERitage Management e-Society NGO
pc(at)hermesngo.org

LINKURI

––––––––

Sari la conținut