14 oct., 2024

TIC – un domeniu ce completează (și) alte domenii de specializare inteligentă

Sectorul Tehnologiei, Informației și Comunicațiilor (TIC) este un domeniu extrem de inovator și în continuă schimbare. Aceste tehnologii cuprind noi evoluții în tehnologiile emergente, între care și inteligența artificială (AI).

TIC-ul are numeroase întrebuințări în agricultură, energie, industria lemnului, textile, mediu, turism ori sănătate. Facilitează tranziția digitală-verde și aduce eficientizare în utilizarea resurselor:

Acest tip de abordare poartă denumirea de „agricultură de precizie”, iar obiectivul ei este tocmai obținerea de rezultate remarcabile cu resurse distribuite controlat. Aplicațiile sunt numeroase, ducând la o accelerare a dezvoltării în agricultură prin prevenția riscurilor și sporirea grijii față de mediu.

  • Localizarea în timp real a tăierilor ilegale – funcționează ca un sistem de alarmă, montat direct în pădure și alimentat de către panouri solare. Ce e și mai interesant la acest sistem este faptul că se montează pe telefoane inteligente vechi, donate ori reciclate. În momentul în care sistemul detectează zgomotele drujbelor folosite în pădure, trimite un semnal către administrația fondului forestier, iar specialiștii pot interveni într-un timp foarte scurt, de ordinul minutelor. Același sistem realizează înregistrări ce vin ca suport în monitorizarea animalelor pe cale de dispariție, identificarea și localizarea de noi specii și îmbunătățirea metodelor de management a biodiversității.
  • Whole Surplus (Întregul Surplus) creează o conexiune tehnologică între corporații (B2B) pentru a elimina dintre barierele tehnice și manageriale întâlnite în gestionarea surplusului de alimente din HoReCa. Prin infrastructura de comunicare de tip cloud, Fazla Gida utilizează un algoritm bazat pe inteligență artificială care preia listele SKU ale clienților cu informații despre locație, tipul produsului, data limită de expirare și valori nutriționale. Sistemul calculează impactul financiar, social și de mediu al surplusului în funcție de datele colectate și clasifică toate produsele în funcție de soluția cea mai potrivită: donarea alimentelor ce încă mai pot fi consumate, producția de hrană pentru animale ori reciclarea pe categorii.

imag 1 TIC Asistenta – automatizata offline si in timp real in analiza problemelor cauzate de daunatori in agricultura

Tranziția verde se completează cu cea digitală în identificarea lacunelor în procesul de producție, îmbunătățirea designului ori chiar generarea de algoritmi care să devină tot mai eficienți în exploatarea resurselor.

Cu alte cuvinte, o monitorizare automată, cu senzori încorporați în diferite etape ale producției ori pe piață (când produsele sunt efectiv utilizate), duce la o comunicare instantă, la orice distanță, a erorilor ori slăbiciunilor care apar în fabricare, utilizare, exploatare de produse și servicii. Acest lucru stimulează o reacție rapidă asupra comportamentului de consum care economisește și îmbunătățește utilizarea resurselor.

Aceste lucruri sunt valabile și în domeniul textilelor unde, cu ajutorul inteligenței artificiale se pot:

De la comercianți de produse, la furnizori de servicii continue, pe toată durata de viață a acelor produse

Domeniul TIC este foarte ofertant în dezvoltarea economiei circulare. Asta deoarece oferă o monitorizare în timp real și o comunicare precisă a fluxurilor de consum.

De exemplu, supervizarea continuă îmbunătățește siguranța în transport, fidelizează clienții și previne consumul în exces de anvelope. Programul EFFITIRES™ este o soluție dezvoltată de compania Michelin prin care monitorizează atent fiecare cauciuc instalat, oferind predictibilitate și cost operațional redus. Acest lucru aduce beneficii de cost în companiile de transport, crește siguranța față de accidentele cauzate de suprauzarea cauciucurilor și le prelungește viața. Compania își păstrează în continuare profilul de producător și comerciant în industria cauciucurilor, prin acest program lărgindu-și gama de servicii și crescând rata de reciclare a cauciucurilor uzate.

Imprimanta – sub formă de serviciu, acasă și la birou. Tot printr-o monitorizare continuă, s-a trecut la plata pe foile imprimate și nu pe cartușele de cerneală. Dacă un cartuș e uzat sau dă semne că se usucă, compania trimite altele în loc, creând și un calendar personalizat în funcție de comportamentul de consum. Se evită astfel excesul și risipa a ceva ce nu s-ar consuma oricum. În plus, compania își recuperează cartușele goale, pe care apoi le reciclează.

TIC – un domeniu cheie în funcționarea simbiozei industriale

Schimbul de informații este primul pas în funcționarea simbiozei industriale – asta deoarece, oricât de bine cunoscute sunt unele procese industriale, ceea ce rezultă în urma producției (și care ar putea fi revalorificat), nu se cunoaște în totalitate de către alte industrii. Acestea trebuie comunicate. Eficient și practic, prin colectare, interpretare și transmitere mai departe de informații.

Înțelegerea modului în care cunoștințele sunt comunicate necesită o distincție între cele două tipuri:

  • cunoștințe sau informații explicite
  • cunoștințe sau capacitate tacite

imag 2 TIC – un domeniu cheie in functionarea simbiozei industriale

Sistemele TIC timpurii sunt puternic criticate pentru tendința lor de a se concentra pe cunoașterea explicită, în timp ce cunoștințele tacite, cum ar fi capitalul social și încrederea, sunt esențiale pentru interacțiunile mutualiste, non-piață, necesare pentru simbioza industrială.[1]

Cunoștințele sau informațiile explicite sunt ușor comunicate, codificate sau centralizate folosind instrumente precum statisticile. Cu toate acestea, cunoștințele tacite sunt complexe și nu sunt codificate. Sunt dezvăluite prin aplicare și context și, prin urmare, devin mai costisitor de comunicat între oameni.

Într-un astfel de context, platforma FLOOW2 integrează aceste tipuri de cunoștințe și permite instituțiilor să distribuie din surplusul de echipamente ori abilități ale personalului. Consumul colaborativ are la bază convingerea clienților de comoditatea utilizării de echipamente închiriate cu beneficii egale celor deținute. Astfel de platforme poartă denumirea generală de platforme de comerț online partajat și reprezintă doar un exemplu din multitudinea de variante ce pot deriva din astfel de colaborări.

imag 3 TIC eficientizare de timp prin digitalizare

TIC… tac! Eficientizare de timp prin digitalizare

În încheiere… un exercițiu de imaginație (cu menirea de a conduce și spre acțiune!). Gândiți-vă ce consumă timp în companie și s-ar putea schimba prin intervenții mai bine țintite.

De exemplu:

  • Software pentru managementul proiectelor. Dacă aveți mai multe echipe care se ocupă de procese diferite, un instrument de management de proiect poate fi un plus util la software-ul de comunicare pe care îl utilizați. Ajută managerii să urmărească zilnic activitatea tuturor, să atribuie noi roluri și sarcini lucrătorilor la distanță, să stabilească obiective și planuri, să urmărească progresul, să prevină întârzierile, să programeze conferințe video etc.
  • Sistem CRM. Un sistem personalizat de management al relațiilor permite agențiilor de marketing și departamentelor de vânzări să își gestioneze informațiile despre clienți și relațiile cu aceștia în format digital. Cu astfel de programe software, vei ști când este momentul potrivit să intri în contact cu clienții tăi pentru a nu-i pierde, a le oferi follow up, vei putea ține evidența a ce și cu cine s-a discutat din companie etc.
  • Sistem de management al resurselor umane. Un astfel de sistem este folosit pentru gestionarea programelor de lucru, concediilor, anunțarea unor date importante etc. Veți urmări cum crește compania dvs., câte echipe aveți și care este componența echipei și multe altele.
  • Instrumente de semnătură electronică. Astfel de instrumente permit echipei să semneze documente și acorduri online.
  • Software de contabilitate și raportare automată. Gestionarea veniturilor, impozitelor, facturilor și generarea automată de rapoarte este posibilă cu sistemele de contabilitate.
  • Instrument de gestionare a parolelor. Permite stocarea parolelor în siguranță într-un singur loc și asigură siguranța lucrului de la distanță.
  • Software de backup de date. Un instrument securizat de copiere a datelor vă permite să vă protejați datele în caz de vulnerabilitate a sistemului.

imag 4 TIC pentru companii economie circulara

_________

Mențiune: Exemplele de bune practici prezentate în acest material sunt strict orientative. Scopul prezentării lor este de a oferi o viziune mai aplicată asupra acțiunilor adoptate în mediul antreprenorial, acțiuni ce integrează grija față de mediu, inovarea în cercetarea de soluții noi pe piață (menite să abordeze economia circulară) ori îmbunătățirea unor procese care să crească eficiența (re)utilizării resurselor. Exemplele date pot avea numeroase alte abordări și aplicări în domeniu, în funcție de resursele și viziunea fiecăruia, iar prezentarea lor nu are caracter de marketing sau comercial

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1530-9290.2010.00273.x

Sari la conținut