5 iul., 2024

Sustenabilitate în utilizarea eficientă și generarea de energie

Inovația oferă soluții la problemele potrivite. Iar pentru asta trebuie să identificăm care, mai exact, sunt acele probleme ce necesită atenție.

Un prim pas în identificarea lor și adoptarea de soluții în domeniul energetic ar putea fi:

O strategie de energie regenerabilă pentru companie

Poate părea o sarcină descurajantă, dar stabilirea unui plan de acțiune, chiar dacă nu dă rezultate imediate, se dovedește a fi, în timp, cea mai eficientă abordare.

imag 1 strategie de energie regenerabila pentru companie

Dăm exemplu aici strategia de sustenabilitate a companiei australiene Ansell, ce abordează modalități de eficientizare nu doar în domeniul energiei, ci și al apei, materiilor prime introduse în producerea mănușilor și echipamentelor de protecție, cât și reintroducerea în circuit a materiilor secundare utilizate.

Cât despre soluții care să crească eficiența energetică, acestea ar putea fi:

Monitorizarea consumului de energie folosind inteligența artificială

Prin monitorizarea consumului de energie, inteligența artificială dezvoltă modele personalizate utile în a prezice comportamentul de consum pe baza mai multor variabile, cum ar fi ora din zi, vremea, tipul de activitate și alți factori relevanți. Prevăzând modelele de consum, se detectează automat și în timp real abaterile neobișnuite rezultând în economii de costuri, îmbunătățirea calității aerului și un impact mai redus asupra mediului.

Geamuri cu două funcții – cea tradițională și cea de producere a energiei electrice

Această tehnologie deschide oportunități multiple de a valorifica spații suplimentare pentru generarea de energie electrică.

Prezintă multiple avantaje: au același aspect ca o sticlă normală (nefiind nevoie, de exemplu, de autorizații suplimentare în cazul unor clădiri istorice); pot fi montate pe clădiri care nu permit instalarea de panouri fotovoltaice convenționale; transformă o suprafață statică într-una productivă; sunt utile ca izolație termică, dar și fonică.

Ca dezavantaje: au o eficiență medie mai scăzută decât cea a panourilor fotovoltaice (de 9-10% față de 15-16%[1]); nu pot fi înclinate în funcție de radiația solară;  în cazul spargerii unei celule fotovoltaice va trebui înlocuită întreaga fereastră.

Se pot instala în locul geamurilor convenționale în clădiri rezidențiale, de birouri, în cadrul halelor, serelor, balcoanelor ori pereților cortină de sticlă, în cadrul panourilor fonoabsorbante din zonele cu trafic autor/feroviar etc.

Detalii pot fi consultate în prezentările companiilor Ubiquitous Energy ori SC Photovoltaic Windows SRL, ce dezvoltă astfel de soluții.

imag 4 Geamuri cu doua functii – cea traditionala si cea de producerea a energiei electrice

Energie eoliană produsă pe clădiri – silențios și eficient

Proiectată pentru a fi montată pe marginile de pe acoperișul clădirilor, tehnologia companiei Aeromine captează atât curenții care vin direct, cât și pe cei care sunt împinși în sus de structura verticală a construcției. Este o instalație silențioasă, statică la suprafață și poate fi adaptată ușor în structuri ce conțin și panouri fotovoltaice, funcționând atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

O altă abordare este cea propusă de start-up-ul francez Unéole, care prezintă un sistem inovativ ce îmbină panourilor fotovoltaice cu turbinele eoliene și crește cu până la 40% producția de energie electrică pe aceeași suprafață (comparativ cu situația în care s-ar fi optat doar pentru instalarea de panouri).

imag 3 Aeromine energie eoliana pe cladirile orasului

Materiale izolante care cresc eficiența energetică, dar întăresc și practici de economie circulară

Beton din var și cânepă („hempcrete”), lână de cânepă și izolație din panouri fibrolemnoase. Betonul de cânepă poate fi aplicat pentru o varietate de construcții și are o performanță termică mai bună decât a materialelor tradiționale de tip lemn sau beton clasic; menține o temperatură constantă în interior și totodată permite ventilarea spațiului. În plus, cultivarea cânepii contribuie la obiectivele Pactului Verde European, prin numeroasele beneficii de mediu aduse.

Domenii conexe: agroalimentar (produse alimentare, decontaminarea solurilor de metale grele), textil (fibre de diferite niveluri de calitate, din cânepă), sănătate (medicina naturistă), turism (construcțiile din cânepă încurajează dezvoltatorii la abordarea unei arhitecturi simpliste, tradiționale și care atrage prin confort și poveste)

Izolații din lână de oaie – sursă durabilă și regenerabilă. Câștigă tot mai multă popularitate pe piața construcțiilor. Un bun exemplu este chiar o afacere românească: Lâna Term

Domenii conexe: agroalimentar (strânsă corelare cu fermele de oi; reciclarea materialelor izolante necontaminate în îngrășământ pentru sol), textil (fibre de diferite niveluri de calitate, lâna folosită în materialele izolante putând proveni de la cea refuzată în obținerea fibrelor textile de înaltă calitate), mediu (sursă locală, cu tradiție: costuri reduse de transport și revitalizarea comunităților de crescători de oi; utilizarea lânii de calitate inferioară reduce surplusul de deșeuri generat ori arderea acestuia).

imag 2 Izolatii din lana de oaie sursa durabila si regenerabila

Societatea este într-o continuă căutare de practici sustenabile, ceea ce se reflectă și în varietatea resurselor disponibile de energie. [2] Chiar dacă producerea de energie electrică fără combustibili fosili nu e încă implementată în totalitate, tranziția către alternative verzi ajută la indicarea nevoilor viitoare în dezvoltarea acestui domeniu.

Chiar și la momentul lansării unei noi tehnologii, se pune imediat întrebarea ce am putea face ca următoarea să fie și mai economică, și mai puțin dăunătoare asupra mediului, și mai accesibilă pe piață?

40% din consumul total de energie la nivel mondial este generat de clădirile comerciale [3]. Soluții pentru a crește gradul de independență energetică în acest sens aduc nu doar o economie majoră întreprinderilor care își desfășoară activitatea în aceste clădiri, ci și resurselor de mediu, renunțându-se treptat la combustibilii fosili.

––

Mențiune: Exemplele de bune practici prezentate în acest material sunt strict orientative. Scopul prezentării lor este de a oferi o viziune mai aplicată asupra acțiunilor adoptate în mediul antreprenorial, acțiuni ce integrează grija față de mediu, inovarea în cercetarea de soluții noi pe piață (menite să abordeze economia circulară) ori îmbunătățirea unor procese care să crească eficiența (re)utilizării resurselor. Exemplele date pot avea numeroase alte abordări și aplicări în domeniu, în funcție de resursele și viziunea fiecăruia, iar prezentarea lor nu are caracter de marketing sau comercial.

––

[1] https://emperio.ro/sticla-fotovoltaica-cum-functioneaza-si-cat-produce/
[2] https://earth.org/7-innovative-energy-solutions-that-are-changing-the-way-we-build/
[3] https://ubiquitous.energy

Sari la conținut