4 oct., 2024

Ghidul pentru Regenerare urbană, turism sustenabil și cultură – apel destinat Orașelor, lansat în consultare publică

Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027 publică astăzi, 04 octombrie 2024, Ghidul Solicitantului pentru “Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane”, Apel PR/NE/2024/7/RSO5.1/1/ ORAȘE, Prioritatea 7 „O regiune mai atractivă”.

P7 orase

Apelul de proiecte este unul de tip competitiv, cu depunere continuă a documentațiilor de finanțare, cu termen de închidere a apelului. Acest apel se adresează orașelor și zonelor urbane funcționale/ metropolitane aferente acestora, din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Alocarea financiară orientativă este 19.831.892,00 euro (FEDR + Contribuție națională), din care 16.857.108,00 euro din FEDR și 2.974.784,00 euro contribuție națională (buget de stat + buget local).

Valoarea nerambursabilă a proiectului este de minim 500.000 euro și maximum 7.000.000 euro.

Solicitanții de finanțare eligibili ai proiectelor depuse în cadrul acestui apel de proiecte sunt reprezentați de unități administrativ-teritoriale orașe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

În cadrul acestui apel de proiecte sunt eligibile parteneriate dintre unitatea administrativ-teritorială cu:

  • unități administrativ-teritoriale județe si/sau orașe/municipii/comune din zona urbană funcțională (Z.U.F) / zona metropolitană (Z.M)
  • unități de cult care vizează obiective inclusiv din zona urbană funcțională (Z.U.F) / zona metropolitana (Z.M);

Pentru a se răspunde într-un mod eficient la cerințele Priorității de investiție 7, proiectele trebuie sa conțină activități integrate, care implementează atât acțiuni de dezvoltare si regenerare urbana, precum si de dezvoltare a turismului sustenabil si/sau a culturii.

1. Investiții destinate revitalizării si regenerării urbane fizice:
a. (re)amenajarea/reabilitarea/modernizarea/extinderea de spatii publice, din centre (istorice), cartiere: pietonizare, zone pietonale, spatii de joaca, etc.;
b. (re)amenajare, reabilitare, modernizare, extindere de parcuri, scuaruri, grădini publice, alte zone cu spatii verzi, pergole, alei (inclusiv mobilier urban), monumentelor de for public, inclusiv dotare cu mobilier urban, iluminat inteligent, etc.;
c. dezvoltarea de străzi inteligente, iluminat inteligent, sisteme de supraveghere video inteligente cu senzori IoT;
d. crearea, (re)amenajarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea infrastructurii specifice activităților de recreere pe lacuri, râuri, plaje, faleze si zone perimetrale (inclusiv cu piste de alegare si ciclism);
e. digitalizarea obiectivelor.

2. Investiții destinate dezvoltării turismului sustenabil și/sau a culturii:
a. restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea, dotarea, digitalizarea patrimoniului cultural;
b. adaptarea obiectivelor de patrimoniu cultural pentru găzduirea de evenimente, activități cultural-creative;
c. construirea, extinderea, modernizarea, reabilitarea, dotarea clădirilor cu funcții culturale, centrelor culturale, muzeelor, teatrelor, bibliotecilor, parcurilor educativ-științifice;
d. construcția, reabilitarea, modernizarea bazelor de tratament si a centrelor balneare cu servicii integrate;
e. construcția, reabilitarea, modernizarea rețelelor de captare si transport a izvoarelor minerale;
f. construcție, reabilitare, modernizare parcuri de aventuri, aquaparcuri;
g. dezvoltarea infrastructurii de acces pietonala, ciclabila către obiectivele culturale sau turistice vizate de proiect (doar accesul in perimetrul obiectivului proiectului din rețeaua existenta).

3. Alte activități ce pot fi realizate ca parte integranta a proiectelor:
a. realizarea planurilor de interpretare, valorificarea obiectivelor de patrimoniu;
b. realizarea de parcări inteligente justificate de dispariția zonelor de parcare existente, urmare a reconfigurării spatiilor deschise, subiect al proiectelor de revitalizare/regenerare urbana.

Pentru observații și/sau propuneri, vă rugăm să folosiți interfața comentarii P7 Orașe care vă oferă posibilitatea de a vă formula comentariile direct pe documente. Toate propunerile sunt binevenite, dar vă rugăm să aveți în vedere că aceasta este unica modalitate în care vom prelua observațiile dumneavoastră, pentru a le putea centraliza cu ușurință și a le analiza într-un mod sistematizat.

Termenul pentru consultare publică este de 15 zile lucrătoare, respectiv până la data de 25 octombrie 2024 (inclusiv).

Documente suport

Ghidul Solicitantului P7- Orașe– în consultare publică 25 octombrie 2024

Sari la conținut