Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de Autoritate de Management, publică astăzi, 29 august, în consultare publică, Ghidul Solicitantului pentru „Investiții în clădirile publice în vederea creșterii eficienței energetice”, Apel PR/NE/2024/3/RSO2.1/1/Eficiență energetică Clădiri Publice Orașe, Prioritatea 3- O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul. Obiectivul specific al acestei priorități îl reprezintă promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Alocarea financiară orientativă pentru acest apel de proiecte este de 23.849.977 euro, din care 20.272.480 euro FEDR și 3.577.497 euro contribuție națională (buget de stat + buget local).
Apelul este dedicat unităților administrativ-teritoriale orașe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și parteneriatelor dintre orașe și instituțiile și serviciile publice organizate ca instituții publice de interes local/ instituții publice centrale.
Sunt eligibile următoarele activități:
- Proiectele trebuie sa vizeze lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii (obligatoriu);
- Lucrările de înlocuire a instalațiilor de producere și utilizare agent termic pentru încălzire și apă caldă menajeră cu surse regenerabile (cu excepția biomasei) la scară mică;
- Lucrările de instalare/ reabilitare/ modernizare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
- Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/ sau termice pentru consum propriu;
- Implementarea sistemelor inteligente de management energetic pentru îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie;
- Dotarea clădirilor cu sisteme de iluminat inteligente;
- Modernizarea lifturilor;
În mod obligatoriu, proiectele vor avea prevăzute acțiuni de informare, consultare, conștientizare a grupului țintă privind avantajele oferite de îmbunătățirea eficienței energetice, cât și diseminarea de informații referitoare la rezultatele pozitive obținute din implementarea proiectelor.
Pentru observații și/sau propuneri, vă rugăm să folosiți interfața ComentariiGhid/P3CladirilePubliceOrase/Apel1 care vă oferă posibilitatea de a vă formula comentariile direct pe documente. Toate propunerile sunt binevenite, dar vă rugăm să aveți în vedere că aceasta este unica modalitate în care vom prelua observațiile dumneavoastră, pentru a le putea centraliza cu ușurință și a le analiza într-un mod sistematizat.
Perioada de consultare publică este de 15 zile lucrătoare, respectiv până la data de 19 septembrie 2024.