Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, lansează în consultare publică astăzi, 29 august 2024, Ghidul Solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte PR/NE/2024/P1/RSO1.1/1/3.3 – Proof-of-concept.
Acest apel este organizat în cadrul Priorității 1 “Nord-Est – O regiune mai competitivă, mai inovativă” din PR Nord-Est 2021-2027, Obiectivul de Politică 1 – O Europă mai competitivă și mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente și a conectivității TIC regionale. Apelul răspunde cerințelor Obiectivului Specific OS 1.1 – Dezvoltarea și creșterea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate, din FEDR.
Obiectivul acestui apel este sprijinirea IMM-urilor care realizează activităţi specifice cu caracter inovativ, în domeniile de specializare inteligentă aferente regiunii Nord-Est, având ca scop principal demonstrarea funcţionalităţii şi verificarea unui anumit concept de produs, serviciu sau proces, care poate fi realizat şi introdus pe piaţă, demonstrând parcurgerea etapelor de maturitate tehnologică (TRL) de la nivelul 3 (demonstrator experimental de laborator) la nivelul 4 (tehnologie validată în laborator) sau 5 (tehnologie validată în mediul industrial).
Pentru a fi eligibil, solicitantul de finanțare trebuie să se încadreze în categoria IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii), cu sediul social în Regiunea Nord-Est (urban sau rural).
Proiectul urmărește creșterea gradului de inovare al companiei prin implementarea sau dezvoltarea unui concept inovativ (Proof-of-Concept) în domeniile de specializare inteligentă RIS3 Nord-Est si vizează următoarele tipuri de activități eligibile:
- Cercetare-dezvoltare-inovare derulată de echipa de proiect în vederea desfășurării activităților TRL 4 și/sau TRL 5
- CDI contractuală
- Dotarea cu active corporale pentru activitățile CDI, de natura mijloacelor fixe, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului (achiziția de echipamente tehnologice, mobilier, aparatură birotică, instalații de lucru, echipamente informatice etc)
- Dotarea cu active necorporale pentru activitățile CDI, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului (inclusiv achiziția de cunoștințe și brevete cumpărate sau obținute cu licență din surse externe).
- Alte activități ce pot fi realizate ca parte integrantă a proiectului, ca de exemplu:
- servicii de consultanță pentru dezvoltarea afacerii;
- activitățile de comunicare și vizibilitate privind proiectul (minimum activitățile obligatorii);
- managementul de proiect.
Bugetul alocat este de 6 milioane euro (5,1 mil. euro FEDR + 0,9 mil. euro BS).
Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului se încadrează în limitele minime de 50.000 euro și maxime 200.000 euro, cu respectarea plafonului de minimis (300.000 EURO), ținând cont de regula de cumul a ajutoarelor aplicabilă întreprinderii unice.
Apelul va fi unul competitiv cu termen limită de depunere, în limita bugetului alocat. Pragul de calitate stabilit pentru acest apel este de 60 puncte.
Pentru observații și/sau propuneri, vă rugăm să folosiți interfața ComentariiGhid/P1ProofOfConcept/Apel1/ care vă oferă posibilitatea de a vă formula comentariile direct pe documente. Toate propunerile sunt binevenite, dar vă rugăm să aveți în vedere că aceasta este unica modalitate în care vom prelua observațiile dumneavoastră, pentru a le putea centraliza cu ușurință și a le analiza într-un mod sistematizat.
Perioada de consultare publică este de 15 zile lucrătoare de la data lansării, până la data de 19 septembrie 2024.
Ghidul Solicitantului P1 – Proof-of-Concept – consultare publică 29.08.2024